Çamaşırlarınızı Yıkarken Dikkat Etmeniz Gereken 5 Püf Nokta

Çamaşırlarınızı Yıkarken Dikkat Etmeniz Gereken 5 Püf Nokta

Kullandığımız iç ve dış kıyafetlerimizin görünümü ve temizliği iş hayatında, okul hayatında ve günlük hayatta oldukça fazla önem taşıyor. Çamaşırları çamaşır makinesine atıp yıkamak ne kadar kolay bir iş gibi görünse de bu işlemi yaparken dikkat etmemiz gereken noktalar vardır. Çünkü çamaşırlar doğru bir şekilde yıkanmadığında hasar görebiliyorlar.

Bu yazımızda çamaşır yıkarken dikkat edilmesi gereken noktalardan bahsedeceğiz. Şimdiden sizlere keyifli okumalar diliyoruz.

     Çamaşırlarınızı Yıkarken Dikkat Etmeniz Gereken 5 Püf Nokta

       1.Çamaşırlarınızı Doğru Bir Şekilde Gruplandırın

Çamaşırlarınızı renklerine göre ayırırken aynı zamanda kumaş tiplerini de göz önünde bulundurmalısınız. Beyazları ve siyahları renklilerden ayırırken, pamukluları da ipeklerden veya yünlülerden ayırmanız gerekmektedir.

Çamaşırlarınızı çok kirli veya az kirli diye gruplandırarak da yıkamanızı gerçekleştirebilirsiniz. Elektrik, deterjan ve su tasarrufunu bu şekilde sağlayabilirsiniz.

Sonraki önemli noktamız da çamaşırların gruplarına göre doğru program ve dereceyle yıkanması.

Beyaz ve Renkli Çamaşırları Birlikte Yıkamak

Beyaz çamaşırlarınızı renklilerle yıkadığınızda beyaz renkleri solacak, renkleri gittikçe gri tonlarına dönecektir. Beyazlarınızın renklerini korumak istiyorsanız, kesinlikle beyaz çamaşırlarınızı diğerlerinden ayrı yıkamalısınız. Üstelik çamaşırlarınızı karışık bir şekilde yıkadığınızda yeterince temizlenmeyebilirler. Beyaz çamaşırların sıcak suda yıkanması gerekirken renkli çamaşırlar daha soğuk suda yıkanmalıdır. Farklı derecelerde yıkanması gereken bu çamaşırlar mutlaka ayrı gruplandırmalar yaparak yıkanmalıdır.

2.Çamaşırlarınıza Uygun Program ve Dereceyi Bulun

Renkli çamaşırlarınızı aşırı sıcak suda yıkadığınız takdirde renkleri solabilir. Bu nedenle pamuklu renkli çamaşırlarınızı 40 derecede, ipek, yün veya narin kumaşlı çamaşırlarınızı ise 30 derecede yıkayabilirsiniz. Renkli çamaşırlarınız için deterjan seçiminiz de oldukça önemli. Renkli çamaşırlar için üretilmiş olan deterjanları tercih etmelisiniz.  Çok deterjan kullanmamalısınız. Aksi halde çamaşırlarınız köpüklü kalarak durulanmayabilir.

Koyu renkli çamaşırlarınızı 40 derecede yıkayabilirsiniz. Siyah çamaşırlarınızı ise düşük dereceli programlarda yıkamalısınız. Koyu renkli çamaşırlarınızı yüksek derecelerde yıkarsanız kıyafetleriniz çekebilir veya lekelenebilir. Koyu renkli çamaşırlarınızı yıkarken yumuşatıcıyı fazla kullanmak çamaşırlarda renk solmasına sebep olabilir.

En önemli olan da beyaz çamaşırları yıkamak. Renkli kıyafetlerin beyazlarla karışmasını hiç istemeyiz. Beyaz çamaşırlarınızı 60 derecede yıkamak ideal olandır. Beyaz da olsa çamaşırlarınızı yıkarken mutlaka yıkama talimatlarını gözden geçirin. Örneğin beyaz bir bluz 60 derecede yıkandığında kumaşından dolayı çekme yapabilir. Beyazlarınız lekelendiğinde çamaşır makinesine atmadan önce lekelenen yere leke çıkarıcı döküp 15-20 dakika beklettikten sonra durulayabilirsiniz. Böylelikle beyaz çamaşırlarınız yıkama sonrasında tertemiz olacaktır.

Çamaşırları yüksek derecelerde yıkamak en sık karşılaşılan yıkama hatalarının başında geliyor. Yüksek ısı çamaşır renklerinin solmasına sebep olabileceğinden renkli çamaşırlarınızın derecesini dikkatle ayarlamanız gerektiğini unutmamalısınız.

Beyaz Çamaşırlar Hangi Programda Yıkanır?

Beyaz tüm çamaşırlar için aynı programı söylemek doğru olmayabilir. İpek kumaşlı çamaşırlar söz konusu olmadığında beyazları 50 ve 60 derecede yıkayabilirsiniz. Pamuklu, yünlü veya sentetik programlardan birini seçerek beyaz çamaşırlarınızı yıkayabilirsiniz. Bu şekilde beyazlarınızın rengi solmadan, beyazlığını koruyarak, tertemiz bir şekilde kullanabilirsiniz. Fakat çamaşırlarınızın yıkama talimatlarını gözden geçirmenizde fayda olduğunu da unutmamak lazım.

Renkli ve beyaz çamaşırlarınız için uygun fiyat ve aradığınız kalitede Sorti Temizlik ürünlerinden Sorti konsantre sıvı çamaşır makinesi deterjanı ile yıkamalarınızda en etkili sonuçları elde etmeniz mümkün.  Çamaşırlar için sıvı deterjanı ürün özelliklerini daha detaylı inceleyebilirsiniz.

3.Beyaz Çamaşırları Yıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Beyaz çamaşırlarınızı renklerini korumaları için her zaman kendi renklerinde çamaşırlarla yıkamalısınız. Lekeli beyazlarınızı yıkamadan önce ön yıkama işlemi yapabilirsiniz.

Beyaz çamaşırlarınızı kumaşlarına göre ayırmalısınız. Çok hassas kumaşlara sahip beyaz çamaşırlarınızı elde yıkayabilirsiniz.

 Etkili bir sonuç için beyazlarınızı yıkarken çamaşır makinenizi çok fazla doldurmamalısınız.  Aynı zamanda beyaz çamaşırlarınızın beyazlığını korumaya devam etmesini istiyorsanız zaman zaman çamaşır makinenizi de temizlemeniz gerekmektedir. Çamaşırlarınızın daha da beyaz görünmesini istiyorsanız yıkamalarınızda sirke kullanabilirsiniz.

Beyazlarınızı yıkarken fazla deterjan kullanırsanız çamaşırlarınızda lekelere rastlayabilirsiniz. Yeterli miktarda deterjan kullandığınızdan emin olmalısınız.

Beyaz Çamaşırlar Üzerinde Oluşan Sarı Lekeler

Deodorant, parfüm veya ter lekeleri beyazlar üzerinde sarı lekelerin oluşmasına sebep olabiliyor. Bu durumda da beyaz çamaşırlar kirli bir görünüme neden oluyor. Peki, bu istenmeyen durumu nasıl ortadan kaldırabiliriz?

Limon suyu lekeler üzerinde oldukça etkilidir. Limonu su dolu bir kap içerisine sıkmalısınız aynı zamanda su oranının fazla olmadığına emin olmalısınız. Sarı lekeleri bulunan çamaşırlarınızı bu karışım içerisinde birkaç saat beklettikten sonra yıkamaya alabilirsiniz. Limon suyunu sıktığınız suyun sıcak su olması gerektiğini unutmayınız.

Yıkamadan önce tuzu çamaşır makinenizin deterjan haznesine ekleyerek beyaz çamaşırlarınızdaki sarı lekelerden kurtulabilirsiniz. Bu yöntemleri beyaz gömleklerinizdeki lekeleri çıkarırken de kullanabilirsiniz.

Bembeyaz Çamaşırlar için;

1.Karbonat
Beyaz çamaşır yıkamalarınızda çamaşır makinenize 1 tatlı kaşığı kadar karbonat ekleyerek bembeyaz çamaşırlara kavuşabilirsiniz. Doğal mineral olan karbonat yumuşatıcı olarak da kullanılabilir. Karbonatla çamaşırlarınızın sertleşmesini engelleyebilirsiniz.
2.Aspirin

Beyazlarınızı yıkamadan bir gün önce 5 adet aspirinli sıcak suyun içerisine bırakmalısınız. Her kilo için 1 aspirin olarak düşünebilirsiniz. Aspirinli suda beklettiğiniz çamaşırları sonraki gün yıkamaya alabilirsiniz. Çamaşır makinenizin deterjan haznesine aynı adette aspirin ve yeteri kadar deterjanı ekleyerek yıkamanızı başlatabilirsiniz. Yıkama sonucunda kar gibi bembeyaz çamaşırlara sahip olacaksınız. Sarı lekeli ve grileşen beyazlarınız için de bu yöntemi kullanabilirsiniz.

3.Sirke
Elma Sirkesi

Sıcak su ve elma sirkesini karıştırarak hazırladığınız sirkeli suya çamaşırlarınızı bırakmalısınız. Beyazlarınızdaki kir ve lekelerin arınmasını sağlayan sirkeyle çok daha beyaz çamaşırlara sahip olabilirsiniz. İşlemi ön yıkama olarak uygulayabilirsiniz. Daha sonra sirkeli suda beklettiğiniz çamaşırlarınızı çamaşır makinenizde yıkamaya alabilirisiniz.

Beyaz Sirke

Çamaşırlarınızı yıkamaya alırken yumuşatıcı haznesine bir su bardağı beyaz sirke dökerek çamaşırlarınızda istenmeyen kokuları giderebilirsiniz. Beyaz sirkeyi kullandığınızda çamaşırlarınızda deterjan kalıntılarına rastlamayacaksınız. Durulamadan önce yarım su bardağı beyaz sirkeyi yumuşatıcı haznesine ekleyerek yumuşacık çamaşırlar elde edebilirsiniz.

Ayda bir çamaşır makinenizi bir su bardağı beyaz sirkeyle içi boş bir şekilde çalıştırarak makinenizi temizleyebilirsiniz.

4.Fermuarlı ve Düğmeli Kıyafetlere Dikkat

Fermuarlı kıyafetlerinizi yıkamaya alacağınızda öncesinde fermuarlarını kapatmayı unutmayın. Aksi halde fermuarlar diğer çamaşırlarınızın zarar görmesine sebep olabilir. Gömlek gibi düğmeli kıyafetlerinizin ise yıkamadan önce düğmelerini açmanız gerekmektedir. Aksi halde yıkama sırasında kıyafetlerinizin düğmeleri kopabilir.

Tek Yıkamada Çamaşır Makinenizi Fazla Doldurmamalısınız

Çamaşır makinenizi alabileceğinden fazla doldurmak makinenize zarar verebileceği gibi etkili yıkama sonucu almanızı da engelleyebileceğini unutmamalısınız. Bu nedenle tek yıkamada çok fazla çamaşır yıkamamaya çalışın. Makinenizi kapasitesinden fazla çamaşır ile doldurmayın.

5.Kaliteli Deterjan ve Yumuşatıcı Kullanın

Kalitesiz deterjan ve yumuşatıcılar çamaşırlarda leke bırakabileceği gibi hiçbir açıdan etkili bir sonuç da vermeyecektir. İçeriğinde kullanılan malzemeler de kalitesiz olduğundan bu deterjan ve yumuşatıcılarla istediğimiz sonuçları elde etmemiz pek de mümkün değil.

Yıkamada Deterjan Miktarı

Daha önce de bahsettiğimiz gibi yıkamalarda yeteri kadar deterjan kullanılmalıdır. Aksi halde kıyafetlerde lekeler ve deterjan kalıntılarına rastlanabilir. Fazla deterjan kullanımı fazla köpüğe neden olur ve bu da yıkamalardan etkili bir sonuç elde etmemizi engeller. Çamaşırlar yeterince durulanmayabilir. Çamaşırların üzerinde kir ve kokuyu alan bir tortu oluşumuna neden olabilir. Çamaşırlarınızın miktarına göre deterjan ölçeklendirmesi yapmalısınız.

Çamaşır yıkamalarınızdan en etkili ve doğru sonuçları almak için mutlaka Sorti Temizlik ürünlerini gözden geçirin!

Etiketler: Ev İşlerinde İş Bölümü Sağlamanın Yolları, iş bölümü
Kasım 17, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR