Dezenfektan Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dezenfektan Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Günümüzde, ülkemizde yaşanan ve halen dünya çapında da devam etmekte olan koronavirüs salgını nedeniyle kişisel temizliğe verilen önem her geçen gün daha da artıyor. Virüsün hayatımıza girmesiyle temizlik anlayışımız eskisine göre oldukça farklılaştı diyebiliriz.

Dünya Sağlık Örgütü koronavirüsü küresel bir salgın olarak duyurdu. Halka açık alanlarda yüzeylere dokunulduktan sonra insanların yüzlerine dokunmaktan kaçınması gerektiğini bildirdi. Bununla birlikte el temizliğinin de önemini vurguladı.

Ellere bulaşan virüs, eller aracılığıyla yüze temas ettikten sonra yüzde bulunan göz, ağız ve burun gibi organlardan vücuda girebiliyor. İşte bu noktada elleri temiz tutmak artık günümüzde hayati bir önem taşıyor diyebiliriz. Ellerimizi temiz tutmak konusunda da önümüze, ellerimizi en az 20 saniye kadar sabun ve suyla yıkamak, kolonya veya dezenfektanla ellerimizi temizleme seçenekleri çıkıyor.

Bu yazımızda dezenfektan nedir dezenfektan alırken ve kullanırken nelere dikkat edilmelidir gibi sorulara yanıt vereceğiz. Sizlere şimdiden keyifli okumalar diliyoruz.

Koronavirüs dünya çapında bir salgın olarak ilan edilmeden önce çoğu insan dezenfektanlara yabancıydı. Aslında uzun zamandır piyasada olan el dezenfektanlarına virüsün hayatımıza girmesiyle talep oldukça arttı ve bu şekilde de dezenfektanlar popülerleşmeye başladı.

 1.El Dezenfektanı Nedir?

El dezenfektanları dışarıya herhangi bir temas halinde ve kirlenme durumlarında hastalık oluşturabilecek mikrop ve bakterilerin suya ihtiyaç olmadan deri üzerinden atılmasını ve yok edilmesini sağlar.

Çoğu sağlık görevlileri virüsü kendimizden uzak tutmamızın en iyi yolunun sabun ve suyla ellerimizi iyice yıkamamız gerektiğini vurguluyor. Uzmanlar da suya veya sabuna erişim olmayan durumlarda en etkili maddenin el dezenfektanları olduğunu söylüyorlar. El dezenfektanlarının yeterli olup olmadığını söylemek için bir genelleme yapmak doğru olmayabilir. Alınacak el dezenfektanı üzerinden inceleme yapılmalıdır. Bu noktada da aklımıza şu soru gelir: el dezenfektanı satın alırken nelere dikkat etmeliyiz?

2.Dezenfektan Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

a)Dezenfektanın Alkol Oranı

Dikkat etmemiz gereken şeyler arasında ilk sırayı alkol oranı alıyor. Piyasada pek çok farklı dezenfektan bulunmaktadır. Hatta içinde alkol bulunmayan dezenfektanlar bile mevcuttur. İçerisinde alkol bulunmayan dezenfektanlar hiçbir koruyuculuk özelliği taşımaz. Normal bir el dezenfektanın en az 60 derecelik alkol oranına sahip olması beklenir. Alkol içerikli dezenfektanların mikropları 3-5 saniye içerisinde öldürmesi beklenir. El dezenfektanlarının alkol oranının yüksek olmasıyla koruyuculuk özelliği arasında önemli bir bağ vardır. Dezenfektandaki alkol derecesi yükseldikçe mikroplarla savaşma ve koruyuculuk özelliği de artar, yani diğerlerine göre daha verimli bir ürün haline gelir. Maksimum olması gereken derece ise 90dır. 90 derecenin üstünde alkol oranına sahip dezenfektanlar cilde zarar verebilir. Zaten 90 derecenin üstünde alkol oranına sahip dezenfektanlarla karşılaşmanız pek de mümkün değildir.

b)Dezenfektanın İçeriği

İnsan ve hayvan sağlığı açısından problem yaratmayacak ve suda çözünebilecek dezenfektanlar arasından seçim yapılması çok önemlidir. Yani dezenfektanın mikrobisid özelliği taşıması gerekirken, toksik ve irritan maddeler içermemelidir. Dayanıklı olmalıdır.

Sağlık bakanlığından onaylı, dermatolojik onaylı ve kalite belgeleri olup olmadığını da göz önünde bulundurmalısınız.

c)Dezenfektanın Kokusu

Dezenfektanların dikkat çeken noktalarından birisi de kokusudur. Hatta çoğu kişi dezenfektanın alkol oranından önce kokusunun güzel olup olmadığına bakabiliyor. Aslında dezenfektanların kokusunun bir önemi yoktur ve dezenfektanlar koklanmamalıdır. Fazla koklanması solunum yollarının zarar görmesine veya solunum rahatsızlıklarına sebebiyet verebilir. Bu nedenlerden dolayı dezenfektanların kokusunu dikkate almamanızı öneririz. Kokusu önemsiz olmakla birlikte dezenfektan alırken en çok dikkat edilmesi gereken nokta alkol oranıdır.

d)Dezenfektanın Yoğunluğu

Dezenfektanların elde oluşturduğu his de satın alırken dikkat edilen noktalardan biri. Aslında bunun da pek bir önemi olduğunu söyleyemeyiz. Su kıvamına yakın olan dezenfektanların herhangi bir etkisi olmadığını düşünen birçok insan var. Bu düşünceler yanlış olmakla birlikte dezenfektanın kıvamıyla kalitesi ve etkisi arasında bir ilişki yoktur. Fazla yoğun dezenfektanlarda yoğunlaştırıcı maddeler kullanılıyor olabilir. Bu nedenlerden dolayı dezenfektanın yoğunluğu ve kokusu yerine içeriğini en çok da alkol oranını göz önünde bulundurmalıyız.

Virüsten tam anlamıyla etkili bir şekilde korunmak için içeriği belli olan, sağlık bakanlığı tarafından onaylı, güven veren satıcılar tarafından piyasaya sürülen kaliteli dezenfektanlar arasından seçim yapmanızı öneririz.

Kalite ve güvenilirliğiyle önde gelen Sorti Temizliğin sizlere sunmuş olduğu Sorti dezenfektanlar arasından Sağlık Bakanlığı Biyodisal Ruhsatı’na sahip Derhand El Dezenfektanı aradığınız tüm özellikleri içeriyor. Derhand el dezenfektanını daha yakından keşfedebilirsiniz.

e)Sahte Dezenfektanlara Dikkat

Hiçbir koruyuculuk taşımayan uzmanlar tarafından bile anlaşılması zor olan sahte dezenfektanlarla karşılaşabiliriz. Bu nedenle dezenfektanlarınızı güvenilir yerlerden temin etmelisiniz. Ürünlerin fiyatına da dikkat etmelisiniz. Satılan dezenfektanın fiyatı piyasasına göre çok farklıysa bu ürünleri tercih etmeyiniz. Güvenilir firmalar tarafından üretilen kaliteli dezenfektanları tercih etmelisiniz. Aşırı ucuz ürünler ciltte aşınma, dökülme, kızarıklık gibi sorunlara yol açabiliyor.

3.El Dezenfektanı Nasıl Kullanılır?

El dezenfektanının etkili bir şekilde kullanımı için avucu doldurması gerekir. Elin avuç içi ve dışına, parmak aralarına bilekleri içine alacak şekilde iyice ovalanarak yayılması gerekir. Çok kısa bir sürede buharlaşabileceğinden el üzerinde hızlıca yayılması gerekmektedir. 2-3 saniye içinde bakterileri ve virüsleri öldürme özelliği vardır.

Kaliteli dezenfektanların tümü virüslere ve bakterilere karşı etkilidir.

Virüsten Nasıl Korunabiliriz?

Hastalığın hasta kişilerin hapşırma, öksürme ve konuşma durumlarında etrafa saçtığı sıvılar yoluyla bulaştığını biliyoruz. Bu nedenle kalabalık ve toplu mekanlardan olabildiğince uzak durmalıyız. Mecbur kaldığımız durumlarda mutlaka maske kullanmalı ve sosyal mesafeye dikkat etmeliyiz.  Alışveriş merkezlerine gitmek yerine alışverişlerimizi online siteler üzerinden yürütebiliriz.  Toplu taşıma araçlarını mecbur kalmadığımız zamanlar dışında tercih etmemeliyiz. Gerekmedikçe evden dışarı çıkmamalı, kendimizi ve sevdiklerimizi virüsten korumalıyız.

Kişisel Temizlik

Hala hayatımızın bir parçası olan koronavirüsten korunmak için kişisel eşyalarımı yıkamalı veya dezenfekte etmeliyiz.  Cep telefonlarını bilgisayarları, anahtarlıkları ve gün içinde sıklıkla kullandığımız eşyalarımızı dezenfektanla silmeliyiz. Diğer eşyalarımızı da temiz tutmaya ve zaman zaman temizlemeye özen göstermeliyiz.

Sorti Temizlik güvenilirliği ve kalitesiyle en etkili temizlik malzemelerine ulaşabilir, kendinizi virüsten korumanın kolay yollarını bulabilirsiniz.

Etiketler: Ev İşlerinde İş Bölümü Sağlamanın Yolları, iş bölümü
Kasım 17, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR