Çocuğunuza Oda Temizliğini En Kolay Nasıl Öğretebilirsiniz?

Çocuğunuza Oda Temizliğini En Kolay Nasıl Öğretebilirsiniz?

Çocuğunuz göz açıp kapayana kadar büyüyor. Küçük yaşlarda olumlu alışkanlıklar kazanmasının, sonraki yaşamında çok daha huzurlu ve mutlu olmasına yardımcı olacağını biliyorsunuz. Fakat henüz odasını derli toplu tutması gerektiği konusunda ortak bir paydada buluşamadınız. Oda temizliği yapması için çocuğunuzu motive edebilecek pek çok yöntem var. İşten eve yorgun argın geldiğinizde dağınık bir çocuk odasıyla karşılaşmaktan usandıysanız pratik yöntemleri uygulayabilir, bir oda temizleme oyunu yaratabilir, süreci eğlenceli hale getirebilirsiniz. 

Gerekli Yönlendirmeleri Yapın

Çocuğunun odasını toplamasını isteyen pek çok ebeveyn, sadece "Odanı topla!" demekle yetinir. Çoğunlukla, çocukların dikkati çabuk dağıldığı ya da oda temizliği yapmaya nereden başlayacağını bilemediği için derli toplu ve tertemiz bir odaya kavuşmak bir hayal olur.

Böyle bir durumdan şikayetçiyseniz, sadece odasını toplamasını söylemekle yetinmeyin. Odasını topladığı ve temizlediği sırada yanında olun. Önce yatağını toplamasını, kirli çamaşırlarını sepete atmasını ve oyuncaklarını toplaması gerektiğini dile getirerek çocuğunuzu yönlendirebilirsiniz. 

Oda Temizliği Kontrol Listesi Oluşturun

Odasını temizlediği her saniye çocuğunuzun yanında olamazsınız. Odasını temiz ve derli toplu tutmak için çocuğunuzun bir rutine ihtiyacı var. Siz de çocuğunuzun odasını temizlerken hangi adımları izlemesi gerektiğini takip etmesi amacıyla, bir oda temizliği kontrol listesinden faydalanabilirsiniz. Tamamladığı her adımın üstünü çizmesini isteyebilirsiniz.

Çocuğunuz okuma yazma bilmeyecek denli küçük mü? Liste oluşturmanız için hiçbir problem yok. Biraz sanatsal yeteneğinizi konuşturabilir ya da eğlenceli çıkartmalardan destek alabilirsiniz. Elinde oyuncaklar olan bir ayıcık figürü, oyuncaklarını toplaması gerektiğini ona hatırlatabilir. Sadece yönlendirmeyi anlaması için hazırladığınız pano üstündeki çizimleri ona açıklayın.

Yaşına Uygun Görev Dağılımı Yapın

Her yaş grubu çocuk, oda temizliği rutinine katılabilir. Sadece kendi yaş grubu için uygun görevleri verdiğinizden emin olmalısınız. Okul öncesi çocuğunuz, oyuncaklarını kaldırabilir, yatağını düzeltebilir. Daha büyük yaştaki çocuklar, temizlik ürünleri kullanabilir, süpürme, toz alma ve silme gibi işlerin altından kalkabilir. Yaşına uygun görev dağılımı yaparak temizlik işlerinden sıkılmasını önleyebilirsiniz. 

Çocuğunuz temizlik ürünleri kullanacak yaştaysa, çevreye ve sağlığa zararlı bileşenler barındırmayan ürünler tercih ederek gözünüzün arkada kalmasına engel olabilirsiniz. Sadece bitkisel kaynaklı bileşenleri kullanan Sorti temizlik ürünleri, çocuğunuzun güvenle odasını temizlemesine yardım eder. 

Eğlenceli Sepetler Satın Alın

Çocuğunuzun oda temizleme disipline sahip olabilmesi için dağınıklığı ortadan kaldıracak alanlara ihtiyacı var. Alacağınız farklı boydaki sepetler, oyuncakları, kirli çamaşırları ya da öğrenim gereçlerini yerleştirerek etrafı toparlamasına yardımcı olur. Renkli ve eğlenceli figürlere sahip sepetler, toplama sürecine bir miktar keyif de katar.

Dilerseniz çeşitli çıkartmalardan da destek alabilirsiniz. Oyuncak arabalarını koyabileceği sepete araba çıkartması yapıştırabilirsiniz. Temizlik ürün, araç ve gereçlerini koymak için bir kutu hazırlayabilir, ürünlerin üstüne sevdiği çıkartmaları yapıştırarak çok daha eğlenceli görünmelerini sağlayabilirsiniz. 

Oda Temizliği Oyunu Hazırlayın

En sevdiğiniz şarkı fonda çalarken temizlik çok daha eğlenceli, değil mi? O halde çocuğunuz için oda temizliği sürecini bir oyuna çevirebilirsiniz. Sevdiği müziği açabilir, bir kum saati edinebilir ve süre dolana kadar verilen görevin ne kadarını yetiştirebileceğini görebilirsiniz. Oda temizliği oyunu için yatmadan evvel, son 10 dakikayı değerlendirebilirsiniz.

Ödüllendirmeyi Düşünün

Odasını temiz tuttuğu için çikolata ya da para vermek kulağa biraz rüşvet gibi gelir. Fakat ödül olarak ille bu tip şeyler kullanmak zorunda değilsiniz. Yönergeleri izlediği için evde bir sinema gecesi tertipleyebilir, odasını bir hafta boyunca derli toplu tuttuğu için onu lunaparka götürebilir ya da yaptığı her olumlu davranış için kumbarasına biraz bozukluk atabilirsiniz. 

Çocuğunuzun evdeki iş bölümüne eğlenerek katılmasını mı istiyorsunuz? Bizi takip ederek ev temizliği sürecini nasıl eğlenceli hale getirebileceğinizi öğrenebilir, kendi yaratıcı yöntemlerinizi geliştirebilirsiniz. 

Etiketler: oda temizliği, Çocuğunuza Oda Temizliğini En Kolay Nasıl Öğretebilirsiniz?
Ocak 31, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR