Dünyanın En Kirli Şehirleri

Dünyanın En Kirli Şehirleri

Yoğun iş temposu, stres ve rutine kısa bir ara... Heyecanla beklediğiniz tatil zamanı hele şükür geldi. Her şeyin yerli yerinde olduğu tertemiz bir otel odası tatilinizden aldığınız keyfi arttırır, değil mi? Ziyaret ettiğiniz yerin her tarafında çöplerin olduğunu düşünün bir de. Denizde yüzen karpuz kabuğu, kirli hava ya da pislik tadınızı kaçırmaz mı?

Ziyaretçi akınına uğrayan pek çok şehir, o kadar kirli ki; koku, çöp ve kirler yüzünden keyifli bir tatil geçiremeyebilirsiniz. Dünyanın en kirli şehirlerinin hangileri olduğunu öğrendiğinizde, tatil planlarınızda değişiklikler yapmak isteyebilirsiniz.

Port au Prince, Haiti

Haiti'nin başkenti olan Port au Prince, yamaca sıralanmış rengarenk evleri sayesinde bir posteri anımsatıyor. Uzun yıllar Fransa'nın sömürgesinde kaldıkları için Fransız esintisinin bol miktarda görüldüğü kent, zengin tarihi ve mimari güzelliklerine inat bir o kadar kirli. 2010 yılında gerçekleşen bir deprem bu kirliliğin önemli ölçüde artmasına da neden oldu. Posteri anımsatan rengarenk evlerin arka kısmında genişleyen kocaman bir gecekondu bölgesi var. Son derece fakir olması, çöplerin düzenli toplanamamasının en büyük nedeni. Pek çok fabrikaya ev sahipliği yapması, havasının ve denizinin kirlenmesine de sebep oluyor. 

Mexico City, Meksika

Bir açık hava müzesini anımsatan Mexico City, elinize bir bez ve temizlik ürünleri alıp pırıl pırıl yapmak isteyeceğiniz yerlerin başında geliyor. Meksika'nın başkenti olan şehir, UNESCO'nun kültür mirasları listesine giren büyük tarihi bölgesiyle öne çıkıyor. Etrafı volkanik dağlarla çevrili olan kent, nüfus patlaması, doğal afetler ve kontrolsüz sanayileşme sebebiyle oldukça kirli. Kentin üstündeki sis bulutu, havasının zehirli gazla ne kadar dolu olduğunu gözler önüne seriyor. Hayat kalitesinin düşük olduğu şehrin işlenen suçlar sebebiyle turistler için güvenli bulunmadığının da altını çizmek gerekiyor. 

Addis Ababa, Etiyopya

Afrika Birliği ve Etiyopya'ya başkentlik yapan Addis Ababa, birçok fakir Afrika kentine kıyasla zengin kültürel mirası ve mimarisi olsa da pek temiz bir yer değil. Addis Ababa'da yaşayan pek çok kişinin sifonlu bir tuvalete erişimi yok. Çoğu açlık sınırının altında, sağlıklı olmayan gecekondularda yaşıyor. Kirlilik, bebek ve çocuk ölüm oranının yüksek olmasının başlıca nedeni. 

Mumbai, Hindistan

Mumbai, Hindistan'ın finans ve kültürel başkenti. Hindistan sinemasının kalbi de Mumbai'de atıyor. Fakat nüfusundaki hızlı artış ve düzensiz göç dalgası, onu en kirli şehirler listesine dahil ediyor. Kent belediyesi, Mumbai'yi temiz tutmak için pek fazla çaba sarf etmiyor. Diğer taraftan, Mumbai'de yaşayanlar da kente pek saygı duymuyor. Bu nedenle kötü kokular, ambalaj atıkları ve kirlilik kentin her yanını sarmış durumda. 

Bağdat, Irak

Sayısız medeniyete ev sahipliği yapmış olan Bağdat, uzun zamandır iç savaşla uğraşıyor. Irak'ın başkenti olan şehir, savaşlar ve işgallerden pek de belini doğrultabilmiş değil. Kıyısına kurulduğu Dicle Nehri'nin kirlenmesi de tüm olanlara tuz biber ekiyor. Doğrusu, kimse Dicle'nin kirlenebileceğini düşünmüyordu. Fakat, nehre atıklarını boşaltan petrol rafinerisiyle savaşabilecek altyapının olmayışı şehri büyük bir kirlilikle baş başa bıraktı. Kirlilik o derece ki, içme su kuyuları bile bundan etkileniyor. Yerel halkın içme suyundan hastalanmasının önüne geçmek için tankerlerle kente su taşınıyor. 

Moskova, Rusya

Pek çok tarihi olaya ev sahipliği yapan Rusya, Kızıl Meydan ve Kremlin Sarayı gibi turistlik yerleriyle göz kamaştırıyor. Peki gerçekten kartpostallarda göründüğü gibi mi? Rusların geri dönüşüme gereken özeni göstermemesi bu tabloya biraz gölge düşürüyor. Güvenilir temiz su kaynağına bile sahip olmayan şehir, potansiyel toksik atıkları depolama problemleri sayesinde büyük bir kirlilikle karşı karşıya. Kontrolsüz sanayileşme, hava kirliliğine de neden oluyor. Öyle ki, Moskova'da yaşayanlar yılın belli dönemlerinde koruyucu maske takmak zorunda kalıyor. 

Dünyanın en kirli şehirleri hakkında fikir edindiğinize göre gezi planlarınızı gözden geçirebilirsiniz. Evinizi düzenli ve temiz tutacak ipuçlarına ihtiyacınız varsa, bizi takip etmeye başlayabilirsiniz.

Etiketler: kirli şehirler, Dünyanın En Kirli Şehirleri
Ocak 29, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR