Taşınmak İsteyeceksiniz: Dünyanın En Temiz 10 Ülkesi

Taşınmak İsteyeceksiniz: Dünyanın En Temiz 10 Ülkesi

Temizlik genellikle kişisel ya da özel alanlarla ilgili bir durummuş gibi algılansa da şehirlerin hatta ülkelerin dahi temizlik düzeyleri büyük önem taşır, ölçülür ve periyodik olarak değerlendirilir. Bu yüzden dünyanın en temiz ülkelerinin aynı zamanda dünyanın en yaşanılabilir ülkeleri olması da bir tesadüf değildir. İşte taşınma isteğinizi artıracak, ne kadar övülse az olan birbirinden temiz 10 ülke.

1. İsviçre:

Eğitimden ekonomiye, bilimden sanata farklı alanlarda zirvede yer alan İsviçre, temiz bir ülke olma konusunda da ilk sırayı kimselere kaptırmadı. Yalnızca kentsel ve kırsal alanlarının temizliği ile değil; hava kirliliği konusundaki özeniyle de dikkat çeken bu "über" ülke, çöpleri türlerine göre ayrıştırmaya verdiği önem ve ayrıştırılan çöplerden aldığı ortalama %70'lik geri dönüşüm oranıyla aşmış durumda. 

2. Kanada: 

Başarılı göçmen politikası ve nitelikli iş gücüyle bilinen Kanada, aynı zamanda temizliğe dair attığı adımlar nedeniyle de öne çıkmaktadır. Temiz şehirleri, doğası ve havasıyla sağlıklı bir yaşam vadeden bu kuzey ülkesi, kayda değer oranda petrol rezervlerine sahip olsa da temiz ve yenilenebilir enerji üzerine çalışmalarını sürdürmektedir. 

3. Norveç: 

Dünyanın en temiz ülkelerinin çoğu kuzeyde yer alır. Bunun en temel sebeplerinden biri; kuzey ülkelerinin tamamen yenilenebilir enerjiye odaklanmış olmalarıdır. Bu ülkelerden biri olan Norveç, aynı zamanda dünyanın en çok elektrikli araç kullanılan ülkesi.

4. Avustralya:

Listede güney yarımkürede yer alan yalnızca 2 ülkeden biri olan Avustralya, bu başarısını yenilenebilir enerjinin yanı sıra aşırı sistemli çalışma biçimine borçlu. Keza ülkeye giriş yapan hayvanlar bile kayıt edilmektedir. Güneş ve rüzgar enerjisinden yüksek oranda yararlanan bu ada ülkesi, her konuda olduğu gibi temizlik konusunda da fark yaratmayı başarmaktadır. 

5. Yeni Zelanda: 

Neredeyse her konuda komşusu Avustralya ile yarışan Yeni Zelanda, bu konuda da oldukça iddialı. Topraklarının çok büyük bir kısmı olduğu gibi korunan ve yaklaşık 5 milyonluk az bir nüfusa sahip olan Yeni Zelanda, temiz gölleri, havası, şehirleri ve ormanlarıyla göz doldurmaktadır.

6. İsveç: 

Sınırları içinden Greta Thunberg gibi genç ve azimli bir çevreciyi çıkarmış olan İsveç'in bu listede yer almaması pek mümkün değildi. 250.000 üzerinde evin elektrik ve ısınma ihtiyaçlarını çöplerden ve geri dönüşümden elde eden İsveç, işi Norveç'ten ekstra çöp alacak kadar ileri götürmüş durumda. 

7. İzlanda: 

Sahip olduğu jeotermal kaynakları mükemmel şekilde kullanan İzlanda, temiz enerjiyi uzun yıllar önce tercih etmişti. Bu bakir sayılabilecek ülkenin saf doğası nedeniyle pek çok ünlü dizi ve filme de ev sahipliği yaptığını unutmamak gerekir. 

8. İrlanda: 

Tıpkı İzlanda gibi bir ada ülkesi olan İrlanda da izole, sanayiden ve yoğun yapılaşmadan uzak bir çevre politikası izlemektedir. Doğal olarak havasından suyuna, toprağından gıdalarına, şehirlerinden kasabalarına her şeyde ve her yerde dikkat çekici bir temizliğe rastlamak mümkün. 

9. Estonya

Son yılların en yenilikçi ülkelerinden biri olan Estonya, bilişim alanında gösterdiği hızı ve yükselişi çevrecilik, enerji, şehircilik gibi konularda göstererek dikkat çekmeyi başarmıştır.  

10. Belçika:

Diğer birçok Batı Avrupa ülkesi gibi atık yönetimi, elektrikli araç kullanımı, doğa dostu enerji kaynakları gibi konulara ağırlık veren Belçika, epey yol katetmiş en temiz ülkelerden biri. 

Yalnızca görüntüyü ve estetiği değil; içinde bulunan her türlü canlının yaşam kalitesini ve yaşam süresini de etkileyen ülke temizlik politikaları, özellikle her geçen gün daha da kirlenerek yok olan doğa, küresel ısınma ve soyu tükenen hayvanlar göz önünde bulundurulduğunda hayatî bir boyut kazanmaktadır. En azından bireysel olarak üstümüze düşen sorumluluğu yerine getirebilir; bitkisel ağırlıklı temizlik ürünleri kullanarak çevre kirliliğinin önemli ölçüde azalmasına; bu içeriği paylaşarak çevre duyarlılığının artırılmasına destek olabiliriz. 

Etiketler: Taşınmak İsteyeceksiniz: Dünyanın En Temiz 10 Ülkesi, ülke
Şubat 07, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR